Eisen die gesteld worden aan een HACCP vloer
Bedrijven die met voedsel werken moeten volgens Europese wetgeving voldoen aan de HACCP richtlijnen. HACCP is een afkorting van ‘Hazard Analysis Critical Control Points’, een methode om voedselveiligheid te beheersen. Smit Vloersystemen plaatst vloeren bij bedrijven die zich moeten conformeren aan die HACCP richtlijnen. Dat betekent dat we u ook uitstekend kunnen uitleggen wat die vloeren kenmerkt en hoe de HACCP richtlijnen daarin verwerkt zijn.
Wat is HACCP precies?
De HACCP richtlijnen zijn gebaseerd op 7 basisprincipes, zoals beschreven in de zogenoemde Codex Alimentarius. Dit is een verzameling van standaarden voor voedingsmiddelen die wordt beheerd door de WHO (World Health Organization) en de FAO (Food and Agricultural Organisation). Deze standaarden worden dus wereldwijd gedragen. De HACCP richtlijnen volgen is sinds 1995 wettelijk verplicht voor alle bedrijven in de Europese Unie die actief zijn in de voedingsmiddelenindustrie.
Wat zijn de 7 basisprincipes uit de HACCP?
- Inventariseren van potentiële gevaren en significante gevaren aanwijzen, zodat duidelijk is welke maatregelen nodig zijn om de gevaren voor de voedselveiligheid te beheersen.
- Kritische beheerspunten (CCP’s) vaststellen.
- Grenzen aangeven per kritisch beheerspunt (CCP).
- Vaststellen hoe de kritische grenzen van een CCP worden bewaakt.
- Corrigerende acties vaststellen per CCP.
- Controleren of alle bovenstaande wordt nageleefd.
- Documentatie over bovenstaande bijhouden.
Alle facetten van een bedrijf in de voedingsmiddelenbranche dienen aan de HACCP richtlijnen te voldoen!
HACCP richtlijnen vertalen naar vloeren in voedselverwerkende industrie en horeca
De eisen van HACCP zijn direct van invloed op de vloeren van ruimtes bij bedrijven in de voedselverwerkende industrie en de horeca. Wat is dus een HACCP vloer? Een HACCP vloer is een vloer die voldoet aan de HACCP eisen. De HACCP is in die zin geen specifiek type vloer, het is slechts een vertaling van een ‘risico-inventarisatie’ waaraan een vloer in de voedingsmiddelenindustrie en/of horeca moet voldoen.
HACCP vloer eisen
Wat betreft een HACCP vloer moet deze minimaal aan de volgende eisen voldoen. De HACCP vloer:
- moet makkelijk schoon te maken en te desinfecteren zijn. Hygiëne is van groot belang om besmetting van levensmiddelen te voorkomen. Daarom zijn HACCP vloeren doorgaans naadloos geplaatst en met vloeistofdichte naden afgewerkt.
- moet ondoordringbaar zijn voor vloeistoffen, zodat ze niet kunnen hechten en/of de ondergrond of fundering van een pand kunnen aantasten.
- mag niet glad zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen en is daarom meestal voorzien van een antisliplaag.
- mag niet snel kunnen beschadigen en moet derhalve zeer stevig en slijtvast zijn.
HACCP vloer van Smit Vloeren
Bij Smit Vloersystemen hebben we verschillende vloeren die aan de HACCP eisen voldoen. Zo zijn onze vloeren bijvoorbeeld naadloos en passen wij de grofheid van de anti-sliplaag aan naar de wensen en eisen die voor u van toepassing zijn. Deze vloeren kunnen wij plaatsen op alle plekken waar voedselverwerking plaatsvindt. Denk aan een keukenvloer in de horeca, maar ook een vloer in een koelcel, slagerij, bakkerij of in de visverwerking. Wilt u meer weten over de HACCP richtlijnen in het algemeen of onze HACCP vloeren in het bijzonder? Neem dan contact met ons op door te bellen met 0314 34 56 27 of te mailen naar info@smitvloeren.nl.