bakkerijvloer haarlem

Welke vloer is het meest geschikt voor de bakkerij?

De inrichting van een bakkerij moet aan een heleboel eisen voldoen. Het meubilair, de inrichting en de vloeren moeten allemaal kloppen. Natuurlijk moet de bakkerij praktisch ingericht worden. Er moet immers brood gebakken en verkocht kunnen worden. Dat betekent ook dat er eisen worden gesteld aan de hygiëne. Om de broden op een aantrekkelijke manier te presenteren moet ook de inrichting van de bakkerij er goed uitzien. De keuze voor de juiste vloer speelt hierin een belangrijke rol. Een goede vloer is in feite de basis voor iedere bakkerij. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied, en welke eisen worden er aan de vloer gesteld? Dat leest u hier.

De mogelijkheden voor de vloer in een bakkerij

Vloeren zijn er in allerlei soorten en maten. In een bakkerij ligt het voor de hand om een stevige en slijtvaste vloer te kiezen. Ook is het belangrijk dat de bakkerijvloer hygiënisch is en makkelijk schoon te maken valt. Smit Bedrijfsvloeren zet graag een paar geschikte opties voor u op een rij:

    • Een betonvloer
      De betonvloer is een optie omdat beton zeer stevig en slijtvast is. Een betonvloer is daarentegen niet gemakkelijk schoon te maken, wat kan zorgen voor een onhygiënische ruimte die niet voldoet aan alle HACCP eisen.
    • Troffelvloer
      Een zogeheten ‘troffelvloer’ is een industriële vloer die bestaat uit grind dat wordt vermengd met kunsthars (epoxy). Het resultaat is een vloer op maat die erg praktisch is en extreem zwaar belast kan worden. De vloer is twee keer zo sterk als beton. De troffelvloer is daarnaast ook gemakkelijk schoon te maken en voldoet aan de eisen die van belang zijn in een bakkerij.
    • Gietvloer
      Een gietvloer bestaat uit harde kunststof die ter plekke gegoten wordt. Deze vloer is slijtvast en, afhankelijk van het gebruikte materiaal, zeer geschikt voor ruimtes waarin zware machines draaien.

Aan welke eisen moet een bakkerijvloer voldoen

Een bakkerijvloer wordt niet alleen gekozen op basis van de praktische aspecten. Hij moet namelijk ook voldoen aan allerlei wettelijke eisen rondom hygiëne en de Arbowet. Gaat u een bakkerijvloer uitkiezen? Let dan op deze punten:

      • HACCP-eisen
        De overheid heeft een hygiënecode opgesteld voor de brood- en banketbakkerij. Die zijn namelijk onderdeel van de HACCP. In deze hygiënecode staan allerlei eisen waar de bakkerijvloer aan moet voldoen. Zo worden microbiologische, chemische en fysische gevaren tot een minimum beperkt.
      • Een bakkerij dient geen slipgevaar te veroorzaken
      • Kies een bakkerijvloer die gemakkelijk schoon te maken is
      • Is de vloer duurzaam en hittebestendig?

Een vloer in een bakkerij wordt flink belast. Vooral grote machines kunnen zorgen voor veel slijtage en ook het constant verhitten van ovens kan uiteindelijk voor schade zorgen. Het is dan ook belangrijk om een vloer uit te zoeken die bestand is tegen zwaar gebruik – dag in, dag uit.

Een troffelvloer voor in uw bakkerij

De meest gekozen bakkerijvloer is de troffelvloer. Deze vloer is binnen 1 dag te leggen in iedere bakkerij, uiterst hygiënisch in gebruik en vrijwel onverwoestbaar dankzij de samenstelling van materialen. Een troffelvloer bestaat namelijk uit meerdere lagen. De basis van de vloer is grind dat wordt verhard met een stevige kunsthars. Hierdoor ontstaat een dikke vloer die niet alleen onverwoestbaar is, maar ook vloeistofdicht. Dat maakt het een praktische en hygiënische keuze voor bedrijven – en ook voor bakkerijen erg geschikt.